ПОВЕРНЕННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ДОВОЄННОГО ПЕРОДУ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ БІЗНЕСУ?

ПОВЕРНЕННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ДОВОЄННОГО ПЕРОДУ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ БІЗНЕСУ?

Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану (далі - Закон № 3219) який набере чинності 01.08.2023 року повертає систему оподаткування, яка існувала до 24.02.2022 року, давайте розбиратися які зміни до ПКУ та законів унесено, що саме зміниться та які дії потрібно вчинити платникам податків давайте розбиратися.

Одна з найголовніших змін - це скасування можливості для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу, та скасовано можливість не сплачувати єдиний податок  ФОП-ам I та II групи. 

Так зокрема з 1 серпня 2023 року, юридичні особи які скористалися спрощеною системою оподаткування, мають повернутися на попередню систему оподаткування. 

Варто також зазначити, що Закон  № 3219 автоматично відновлює права та обов'язки платника ПДВ при переході платника із спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну систему оподаткування. Зокрема, для тих суб’єктів господарювання у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено визначаються правила оподаткування під час та після такого переходу й відновлення реєстрації платником ПДВ.

Слід також зазначити, що платник податку не може після відновлення реєстрації платником ПДВ включити до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені за товари які були придбані у період використання ним спрощеної системи за виключенням сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів на митну територію України.  

Також слід наголосити, що перебіг строків для формування податкового кредиту, визначених пунктом 198.6 статті 198 Кодексу (365 календарних днів з дати складання податкової накладної) відновлюється з 01.08.2023.

Законом №  3219 визначає порядок та умови повернення суб'єктів господарювання, які використовували спрощену систему з особливостями оподаткування, встановлену пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання таких особливостей оподаткування. так платники єдиного податку третьої групи, які станом на 31 липня 2023 року використовували спрощену систему з особливостями оподаткування, з 1 серпня 2023 року автоматично будуть переведені на застосовування системи оподаткування (на відповідну ставку та групу єдиного податку або на загальну систему оподаткування), на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, в свою чергу новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему з особливостями оподаткування, автоматично будуть переведені на застосування єдиного податку третьої групи із ставкою у розмірі, визначеному підпунктом 2 пункту 293.3 статті 293 Кодексу, тобто на 5 відсотків доходу.

Щодо проведення перевірок платників податків контролюючим органом.

Варто зазначити, що згідно змінами унесеними Законом № 3219 повертаються планові перевірки, проте не для усіх платників, так зокрема до плану-графіка проведеня документальних планових перевірок, можуть бути включені тільки платники податків у сферах:

  1. виробництва або реалізації підакцизної продукції;
  2. організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  3. фінансових, платіжних послуг;

Окрім того, Законом № 3219 розширено перелік підстав проведення документальних позапланових перевірок. Закон № 3219 також передбачає, що документальні перевірки, що були розпочаті та незавершені до 24 лютого 2022 року, крім перевірок, для яких встановлено мораторій, поновлюються. 

Щодо перебігу строків

Закон № 3219 скасовує пункт ПКУ, який передбачав, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану зупиняється перебіг строків, визначених Кодексом або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених Кодексом.

Отже Закон № 3219 повертає систему оподаткування яка існувала в Україні у довоєнний період за виключенням деяких випадків тож з метою захисту своїх прав платникам податків слід врахувати та детально проаналізувати усі зміни внесені вищезгаданим законом. 

Аналітик: Віталій Кравец