ПОДАТКИ ТА ЗБОРИ ПРИ ПРОДАЖУ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

ПОДАТКИ ТА ЗБОРИ ПРИ ПРОДАЖУ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

З набранням чинності 01 липня 2021 року Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" №552-IX у громадян з'явилася можливість здійснювати продаж земельних ділянок, що перебувають  у них у власності.

Дохід, отриманий від операції з продажу нерухомого майна, в тому числі земельної ділянки, підлягає оподаткуванню.

Так, положеннями Податкового кодексу України передбачена ставка податку у розмірі 5 % бази оподаткування, тобто від вартості продажу земельної ділянки.

У разі продажу земельної ділянки також потрібно буде сплатити військовий збір у розмірі 1,5 % від вартості продажу земельної ділянки.

Крім того, для реєстрації договору купівлі-продажу продавець повинен надати нотаріусу квитанцію про сплату держмита. Розмір державного мита становить 1% від суми договору купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості об’єкта продажу.

При цьому, потрібно пам'ятати, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Таким чином, у разі продажу земельної ділянки підлягають сплаті такі податки:

-       5% податок з доходів фізичних осіб;

-       1,5% військовий збір;

-       1% державне мито.

Наведені вище податки сплачує продавець земельної ділянки, тоді як сума державного мита може сплачуватись сторонами угоди спільно.

У той же час, звертаємо увагу, що не підлягає оподаткуванню операція з продажу земельної ділянки при одночасному дотриманні таких умов:

-       земельна ділянка перебуває у власності продавця понад три роки (умова не застосовується у разі отримання земельної ділянки у спадок);

-       це єдиний продаж землі за поточний рік;

-       земельна ділянка не перевищує норм безоплатної передачі, визначених статтею 121 Земельного кодексу України.

У разі, якщо операція з купівлі-продажу земельної ділянки не підлягає оподаткуванню, не підлягає сплаті також і військовий збір.

Аналітик: Роман Печенюк