КРУГЛИЙ СТІЛ

КРУГЛИЙ СТІЛ "РИНОК МЕТАЛОБРУХТУ УКРАЇНИ"

Консалтингова компанія "Formative Partners" у своїй практиці займається найбільш актуальними питаннями.

6 грудня 2019 року за сприяння голови економічного комітету Верховної Ради України Наталухи Дмитра Андрійовича, ініціативи незалежного експерта компанії з питань металургії Юрія Вушкаленка та керуючого партнера Джалала Гусейнова відбулося засідання круглого столу на тему: "Ринок металобрухту в Україні".

Захід був проведений з метою налагодження діалогу між активними гравцями ринку вторинної металургійної продукції та представниками депутатського корпусу для створення спільної позиції щодо розвитку галузі, що є важливою складовою металургійного виробництва та підприємництва в Україні.

Як результат, учасниками круглого столу було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у сфері розвитку ринку металобрухту, що лежатиме в основі подальшої комунікації.

Усі учасники дискусії показали свою зацікавленість у вирішенні існуючих нині проблем даної сфери, серед яких, зокрема:

- правові неточності статті 213 КК України, що створюють перешкоди для роботи пунктів прийому та переробки металобрухту;

- збільшення собівартості заготівлі металобрухту через прояви корупції з боку контролюючих органів;

- завищені вимоги до заготівлі брухту та надмірна кількість регулятивних процедур;

- потреба у впровадженні готівкового розрахунку для купівлі металобрухту у фізичних осіб;

- необхідність детінізації, лібералізації експорту та відкриття даного ринку.

Саме останній пункт є пріоритетним за умов кризи гірничо-добувної галузі, з якою Україна зіштовхнулася у 2019 році і яка уже в найближчому майбутньому може становити загрозу для економічної стабільності країни через втрату робочих місць, втрату частини надходжень у бюджети різних рівнів, підрив довіри до національних виробників і їх витіснення іноземними компаніями.

Головний висновок, до якого прийшли учасники обговорення – необхідність лібералізації, що проявлятиметься у створенні умов для розширення інвестицій у даний сектор та захисті інтересів українських експортерів на внутрішніх ринках.

На сьогоднішній момент пріоритетними цілями для розвитку галузі є створення конкурентного ринку, збільшення експортного потенціалу, забезпечення надходжень до Державного бюджету від діяльності операторів ринку металобрухту та, найголовніше, захист інтересів національних виробників.

А отже, можна розраховувати на помітні зрушення у правовому регулюванні галузі вторинної металургійної продукції, які уже відбуваються та продовжать відбуватися найближчим часом.

Зокрема, у липні 2020 року Верховна Рада в другому читанні та в цілому підтримала законопроект №2426 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини й операцій з металобрухтом)». За законопроект проголосували 237 депутатів. Згодом Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний Закон.

Тільки вперед!

АналітикДжалал Гусейнов